Daarom doordacht doen

Van nature ben ik structuurmaker en wil de meeste dingen daarom, bijna dwangmatig, ‘doordacht doen’. Het maakt daarbij niet uit of het om een zakelijke afspraak gaat of juist een privé-reis betreft. Zo vloog ik op mijn computer ooit de wereld rond in een vliegtuig van het type AVRO R-J85 met behulp van vliegtuigsimulatie-software. Voor deze virtuele wereldreis schafte ik een stuurknuppel en gashandel aan, maakte ik 62 vluchtplannen, programmeerde ik 10 verschillende checklists, schreef ik diverse communicatieprotocollen, ontwierp ik mijn eigen vlucht-registratieformulier en hield ik een website met vluchtstatistieken bij.

Gedegen groei

Als je luistert naar de ondernemers in onderstaande video, zul je merken dat zij startende ondernemers in eerste instantie aansporen om in actie te komen en fouten te maken; niet te veel nadenken maar vooral doen en leren in de praktijk. Echter, de kritische luisteraars hoort eveneens dat de geïnterviewden direct nuancering in hun eigen uitspraken aanbrengen door onder andere te spreken over een financieel plan, een liquiditeitsprognose, een administratie, een marktverkenning, werkafspraken (vooraf), hulp van anderen en gepland evalueren. Kortom, ook zij pleiten eigenlijk voor ‘eerst bezinnen en dan beginnen’. Marc Sijtstra van JoeMerino.com vat de voor- en nadelen van ‘doordacht doen’ aan het einde prachtig samen: “Misschien gaan we dan niet zo hard als we eigenlijk zouden kunnen, maar het zorgt er wel voor dat er echt een gedegen groei is.”