Daarom doordacht doen

Van nature ben ik structuurmaker. Daarom wil ik de meeste dingen bijna dwangmatig ‘doordacht doen’. Het maakt niet uit of het om een zakelijke afspraak gaat of een privéreis betreft. Zo vloog ik op mijn computer ooit de wereld rond in een vliegtuig – type AVRO R-J85 – met behulp van vliegtuigsimulatie-software. Voor deze virtuele wereldreis schafte ik een stuurknuppel en gashandel aan. Ik maakte 62 vluchtplannen en programmeerde 10 verschillende checklists. Ook schreef ik diverse communicatieprotocollen, ontwierp ik mijn eigen vlucht-registratieformulier en hield ik een website met vluchtstatistieken bij.

Gedegen groei

Als je luistert naar de ondernemers in onderstaande video, zul je merken dat zij startende ondernemers in eerste instantie aansporen om in actie te komen en fouten te maken; niet te veel nadenken maar vooral doen en leren in de praktijk. Echter, de kritische luisteraars hoort eveneens dat de geïnterviewden direct nuancering in hun eigen uitspraken aanbrengen door onder andere te spreken over een financieel plan, een liquiditeitsprognose, een administratie, een marktverkenning, werkafspraken (vooraf), hulp van anderen en gepland evalueren. Kortom, ook zij pleiten eigenlijk voor ‘eerst bezinnen en dan beginnen’. Marc Sijtstra van JoeMerino.com vat de voor- en nadelen van ‘doordacht doen’ aan het einde prachtig samen: “Misschien gaan we dan niet zo hard als we eigenlijk zouden kunnen, maar het zorgt er wel voor dat er echt een gedegen groei is.”