Excel

In mijn werk maak ik veelvuldig gebruik van Microsoft Excel. Ik vind het een handig programma, dat uitstekende mogelijkheden biedt om structuur aan te brengen in informatie. In de loop der jaren heb ik met Excel vele business cases, een aantal industriële modellen en een transportplanner gebouwd. Inmiddels beschik ik over de officiële Microsoft Office Specialist – Excel Associate en Excel Expert certificaten.

Door schade en schande ben ik wijzer geworden en heb ik een aantal handige Excel ‘trucs’ geleerd. Die trucs leg ik uit op deze website. Naast een uitleg tref je ook gratis downloadbare Excel bestanden aan, waarin ik de uitgelegde trucs heb toegepast. Ik probeer regelmatig nieuwe trucs toe te voegen. Doe er je voordeel mee!

rekenen met datums

21. Rekenen met datums en datumfuncties
Rekenen met datums en datumfuncties is niet altijd eenvoudig. Je hebt er zowel achtergrondkennis van Excel, als enige ervaring voor nodig. In deze video vertel ik je er daarom meer over aan de hand van 20 voorbeelden. Enerzijds behandel ik een aantal basisfuncties zoals VANDAAG en NU. Anderzijds maak je kennis met de kracht van speciale functies zoals WEEKDAG en NETTO.WERKDAGEN.


20. De GROOTSTE en KLEINSTE functie
De MIN en MAX functie om uiterste waardes op te zoeken in een gegevensreeks, ken je vast al. Maar weet je ook hoe je de op één na grootste of op één na kleinste waarde opspoort? En hoe je daar slimme voorwaarden aan verbindt? Gebruik hiervoor de GROOTSTE en KLEINSTE functie.


19. Data opschonen in 5 stappen
Als je regelmatig gegevens uit externe bronnen importeert of naar Excel kopieert, ben je wellicht bekend met het volgende probleem: vervuilde data. In deze blog leer je met behulp van een aantal basisfuncties in 5 stappen je data opschonen.


optellen-maar-dan-anders

18. Optellen maar dan anders
In deze videoles leg ik enkele basisprincipes van Excel opnieuw uit, maar nu vanuit een ander gezichtspunt dan je wellicht gewend bent. Vandaar de titel: Optellen maar dan anders.


Celnamen gebruiken

17. Celnamen gebruiken
Leer hoe je celadressen in Excel individueel of groepsgewijs kunt vervangen door logische celnamen. Gebruik de celnamen vervolgens in je berekeningen. Zie meteen hoe je met één toetsencombinatie alle waarden in een kolom optelt, zonder zelf een SOM-formule in te toetsen!


Voorwaardelijke Opmaak

16. Voorwaardelijke opmaak
Leer formules gebruiken, in combinatie met voorwaardelijke opmaak. Handig als je meer dan één (complexe) voorwaarde wilt gebruiken om een cel te laten verkleuren. Tevens wordt de standaard manier van voorwaardelijke opmaakt kort behandeld.


Aangepaste celeigenschappen

15. Aangepaste celeigenschappen
Door slimme aanpassingen te doen, kan je grenzeloos variëren met celeigenschappen en zo je Excel bestand leesbaarder en gebruiksvriendelijker maken.


14. Van datum naar factuurnummer
Door deze functies slim te combineren, kan van de datum eenvoudig een factuurnummer worden gemaakt dat voldoet aan de eisen die de belastingdienst aan nummering stelt:
“Gebruik opeenvolgende nummers voor uw facturen, met 1 of meer reeksen. Elk factuurnummer mag maar 1 keer voorkomen.”


13. CRM Basisapplicatie
Vorige week kwam ik op internet een leuke CRM Basisapplicatie tegen. Ik heb besloten deze applicatie na te bouwen in Excel en gratis ter beschikking te stellen. Op deze pagina beschrijf ik niet hoe ik de applicatie heb gebouwd, maar laat ik je zien hoe je hem kunt gebruiken voor je eigen administratie. Tevens geef ik je de mogelijkheid om meer te leren over de gebruikte VBA code.


meekleurende-grafiek-excel

12. Meekleurende grafiek
Leer met deze video in 5 stappen hoe je een grafiek kunt maken waarvan de grootste en kleinste balk actief meekleuren. Handig als je bijvoorbeeld in één oogopslag de hoogste en laagste prijs uit een reeks beschikbare gegevens wilt halen.


11. Schoonheidsfoutjes corrigeren
Leer eenvoudig schoonheidsfoutjes corrigeren in Excel met behulp van de ALS.NB en ALS.FOUT functie. Je bestand wordt er stukken gebruiksvriendelijker van. Bekijk de videoles van minder dan 4 minuten en word een Excel pro.


10. Slim ALS gebruiken
De ALS functie is een zeer bruikbare functie maar wordt nog bruikbaarder als je hem combineert met de EN en OF functie. Met slechts een paar basiscombinaties en handige verwijzingen, maak je je Excel bestand een stuk slimmer.


9. Professionele grafieken
Een gelikte sales funnel of aansprekend transportoverzicht maken? Bekijk deze 2 video’s en leer tenminste vier basistechnieken om je Excel grafieken er een stuk professioneler uit te laten zien. De sales funnel en het transportoverzicht dienen als voorbeeld maar kun je ook direct zelf gebruiken!


Draaitabellen en Power Pivot

8. Draaitabellen voor gevorderden
Draaitabellen bieden veel overzicht en zijn flexibel. Ze zijn standaard gebaseerd op één gegevensbron; een lijst of tabel. Het is ook mogelijk om informatie uit verschillende lijsten of tabellen te combineren in één draaitabel. Met Power Pivot, in een handomdraai!


7. SOMPRODUCT of SOM(MEN).ALS
Ik kom SOMPRODUCT in de praktijk maar weinig tegen; Excel gebruikers lijken liever te werken met de SOM(MEN).ALS en IF functie. Toch is SOMPRODUCT in veel gevallen effectiever, flexibeler en sneller.


6. Projectmanagement dashboard
Vorige week kwam ik op internet een overzichtelijk projectmanagement dashboard tegen. Ik heb besloten dit na te bouwen in Excel en gratis ter beschikking te stellen. Op deze pagina beschrijf ik niet hoe ik het projectmanagement dashboard heb gebouwd, maar laat ik je zien hoe je het kunt gebruiken voor je eigen projecten.


5. Barcode generator
Leer hoe je een echt werkende barcode generator maakt. Niet met complexe macro’s en VBA programmering, maar gewoon met eenvoudige Excel formules en wat creativiteit.


4. SOM.ALS en SOMMEN.ALS
Als je getallen wilt optellen die voldoen aan één bepaalde voorwaarde, gebruik je SOM.ALS. Wil je getallen optellen die aan meer dan één voorwaarde voldoen, dan zijn er verschillende mogelijkheden waaronder SOMMEN.ALS. Maar weet je ook wat je moet doen als je een datum bij die voorwaarden wilt gebruiken?


3. Dropdown lijsten
De meeste Excel gebruikers kunnen een dropdown lijst maken. Maar wist je dat het mogelijk is om de inhoud van verschillende dropdown lijsten van elkaar af te laten hangen? Je kiest bijvoorbeeld een automerk met de ene dropdown lijst en de tweede dropdown lijst toont daarna alleen de types van het door jou gekozen automerk. Leer in deze blog dropdown lijst technieken voor beginners en gevorderden.2. INDEX en VERGELIJKEN deel 2
In deel 1 over INDEX en VERGELIJKEN heb ik je laten zien hoe je deze functies kunt gebruiken voor zoekwerk in eenvoudige tabellen. In deel 2 leer ik je twee verschillende manieren om ook je zoekwerk in complexe tabellen sterk te versimpelen en versnellen met deze functies.1. INDEX en VERGELIJKEN deel 1
Waarschijnlijk maak je voor het vinden van informatie regelmatig gebruik van standaard zoekfuncties zoals HORIZ.ZOEKEN en VERT.ZOEKEN. Maar ben je ook bekend met de functies INDEX en VERGELIJKEN? Hiermee kan je in complexe tabellen toch eenvoudig en snel informatie opzoeken.