Voorwaardelijke opmaak standaard en met formule


Het Excel bestand ‘voorwaardelijke opmaak’ bij deze video, staat onderaan de tekst. Het mag gratis worden gedownload voor eigen gebruik. Het bestand werkt zowel in de Windows- als MacOS versie van Excel .

Samenvatting

In deze videoles leg ik uit hoe voorwaardelijke opmaak in Excel werkt. Allereerst toon ik je hoe je op standaardwijze een cel van kleur laat veranderen. ‘Standaard’ betekent in dit geval dat aan slechts één simpele voorwaarde hoeft te worden voldaan, alvorens de cel verkleurt. Bijvoorbeeld: Het aantal leerlingen met een onvoldoende is groter dan 8. In dat geval moet een bepaalde cel rood kleuren.

Daarna ga ik dieper in op het gebruik van voorwaardelijke opmaak in combinatie met een formule. Dit is vooral nuttig als je meer dan één voorwaarde wilt gebruiken om een cel te laten verkleuren. Ook gebruik je formules in geval van complexere voorwaarden. Bijvoorbeeld: Zodra ik een nieuwe leerling in de klas heb (voorwaarde 1) moet een cel achter deze leerling geel kleuren zolang ik nog geen mentor-naam heb ingevuld (voorwaarde 2).

In de videoles worden andere voorbeelden dan hierboven gebruikt. Wil je eerst meer leren over de basis van voorwaardelijke opmaak? Bekijk dan mijn blog ‘Basisprincipes van voorwaardelijke opmaak‘.

Tot slot enkele tips

  • Experimenteer met verschillende formules in combinatie met voorwaardelijke opmaak om dit onderwerp beter onder de knie te krijgen. Oefen met de EN-functie (zoals in de video) maar ook met de OF-functie.
  • Experimenteer met meer dan 2 voorwaarden zodat je de EN- en OF-functie leert combineren.
  • Bekijk het tweede deel van de video 2x (vanaf 2:05).
  • Bekijk ook mijn blog ‘Basisprincipes van voorwaardelijke opmaak‘ voor meer achtergrondinformatie