Functies

In deze sectie leg ik meer uit over verschillende Excel functies. Ook laat ik je zien hoe je functies kunt combineren tot formules. Om de uitleg te kunnen volgen, is basiskennis van Excel meestal voldoende.


Afronden in Excel
In deze video laat ik zien hoe je op 6 verschillende manieren getallen kunt afronden in Excel. Let vooral op de 3 valkuilen!


voorbeelden van X.ZOEKEN

Voorbeelden van X.ZOEKEN
Deze functie is makkelijk te leren en is een goede vervanger van de functies HORIZ.ZOEKEN (zoeken in rijen) en VERT.ZOEKEN (zoeken in kolommen). Ook kan X.ZOEKEN de functies INDEX en VERGELIJKEN vervangen (zoeken in complete tabellen).


De overloopfunctie UNIEK
Deze functie is handig, wanneer je uit een reeks bron- of tabelgegevens de unieke waarden wilt halen. In het verleden moest je daar een complexe formule voor bouwen. Dat is nu verleden tijd.


de overloopfunctie FILTER

De overloopfunctie FILTER
Deze functie is handig wanneer je brongegevens op een bepaald werkblad staan, en je enkele gefilterde resultaten op een ander werkblad wilt tonen.


Zoeken in gestructreerde data

ZOEKEN in gestructureerde data
De functie ZOEKEN zoekt 😀 naar een opgegeven waarde in een reeks gestructureerde gegevens. En wat als de gezochte waarde niet wordt gevonden? Dan komt de ware kracht van deze functie bovendrijven!


Functies - VANDAAG JAAR MAAND MAX TEKST

Van datum naar factuurnummer
Door deze functies slim te combineren, kan van de datum eenvoudig een factuurnummer worden gemaakt dat voldoet aan de eisen die de belastingdienst aan nummering stelt:
“Gebruik opeenvolgende nummers voor uw facturen, met 1 of meer reeksen. Elk factuurnummer mag maar 1 keer voorkomen.”


Functies - VANDAAG NU DAG MAAND JAAR WEEKDAG NETTO.WERKDAGEN WERKDAG DATUMVERSCHIL

Rekenen met datums en datumfuncties
Rekenen met datums en datumfuncties is niet altijd eenvoudig. Je hebt er zowel achtergrondkennis van Excel, als enige ervaring voor nodig. In deze video vertel ik je er daarom meer over aan de hand van 20 voorbeelden. Enerzijds behandel ik een aantal basisfuncties zoals VANDAAG en NU. Anderzijds maak je kennis met de kracht van speciale functies zoals WEEKDAG en NETTO.WERKDAGEN.


Functies - MAX MIN GROOTSTE KLEINSTE

GROOTSTE en KLEINSTE functie
De MIN en MAX functie om uiterste waardes op te zoeken in een gegevensreeks, ken je vast al. Maar weet je ook hoe je de op één na grootste of op één na kleinste waarde opspoort? En hoe je daar slimme voorwaarden aan verbindt? Gebruik hiervoor de GROOTSTE en KLEINSTE functie.


Functies - SPATIES.WISSEN SUBSTITUEREN LENGTE VIND.SPEC LINKS

Data opschonen in 5 stappen
Als je regelmatig gegevens uit externe bronnen importeert of naar Excel kopieert, ben je wellicht bekend met het volgende probleem: vervuilde data. In deze blog leer je met behulp van een aantal basisfuncties in 5 stappen je data opschonen.


Functies - SUBTOTAAL SOM.ALS SOMMEN.ALS SOM SOMPRODUCT

Optellen maar dan anders
In deze videoles leg ik enkele basisprincipes van Excel opnieuw uit, maar nu vanuit een ander gezichtspunt dan je wellicht gewend bent. Vandaar de titel: Optellen maar dan anders.


Functies - ALS.NB ALS.FOUT

Schoonheidsfoutjes corrigeren
Leer eenvoudig schoonheidsfoutjes corrigeren in Excel met behulp van de ALS.NB en ALS.FOUT functie. Je bestand wordt er stukken gebruiksvriendelijker van. Bekijk de videoles van minder dan 4 minuten en word een Excel pro.


Functies - ALS EN OF

Slim ALS gebruiken
De ALS functie is een zeer bruikbare functie maar wordt nog bruikbaarder als je hem combineert met de EN en OF functie. Met slechts een paar basiscombinaties en handige verwijzingen, maak je je Excel bestand een stuk slimmer.


Functies - SOMPRODUCT SOMMEN.ALS SOM.ALS ALS

SOMPRODUCT of SOM(MEN).ALS
Ik kom SOMPRODUCT in de praktijk maar weinig tegen; Excel gebruikers lijken liever te werken met de SOM(MEN).ALS en ALS functie. Toch is SOMPRODUCT in veel gevallen effectiever, flexibeler en sneller.


Functies - SOM.ALS SOMMEN.ALS

SOM.ALS en SOMMEN.ALS
Als je getallen wilt optellen die voldoen aan één bepaalde voorwaarde, gebruik je SOM.ALS. Wil je getallen optellen die aan meer dan één voorwaarde voldoen, dan zijn er verschillende mogelijkheden waaronder SOMMEN.ALS. Maar weet je ook wat je moet doen als je een datum bij die voorwaarden wilt gebruiken?


Functies - INDEX VERGELIJKEN

INDEX en VERGELIJKEN deel 2
In deel 1 over INDEX en VERGELIJKEN heb ik je laten zien hoe je deze functies kunt gebruiken voor zoekwerk in eenvoudige tabellen. In deel 2 leer ik je twee verschillende manieren om ook je zoekwerk in complexe tabellen sterk te versimpelen en versnellen met deze functies.


Functies - INDEX VERGELIJKEN


INDEX en VERGELIJKEN deel 1
Waarschijnlijk maak je voor het vinden van informatie regelmatig gebruik van standaard zoekfuncties zoals HORIZ.ZOEKEN en VERT.ZOEKEN. Maar ben je ook bekend met de functies INDEX en VERGELIJKEN? Hiermee kan je in complexe tabellen toch eenvoudig en snel informatie opzoeken.