De overloopfunctie FILTER


Het Excel bestand dat ik gebruik in de video ‘de overloopfunctie FILTER’staat onderaan de tekst. Je mag het gratis downloaden voor eigen gebruik. Het bestand werkt in Excel 365 en Excel 2021 voor Windows en Mac.

Let op: Oudere versies van Excel ondersteunen de FILTER functie niet!

Functie-uitleg

In deze videoles leg ik uit hoe je de Excel overloopfunctie FILTER gebruikt. Dit is een nieuwe functie, die je zoals gebruikelijk in één cel programmeert. Excel geeft de resultaten van de functie vervolgens in een veel groter cellengebied weer. De resultaten overspoelen als het ware die ene cel, waarin je de functie gebruikt. In Excel heet dit ‘overlopen’.

De overloopfunctie FILTER is handig wanneer je brongegevens op een bepaald werkblad staan, en je enkele gefilterde resultaten op een ander werkblad wilt tonen. In de praktijk worden hiervoor veelal draaitabellen gebruikt. Draaitabellen zijn uiterst flexibel maar nemen redelijk wat geheugen in beslag. Ook kunnen ze jouw bestand ’traag’ maken. Als je geen maximale flexibiliteit nodig hebt maar wel gefilterde resultaten wilt tonen, kan FILTER een prima alternatief zijn.

Ingewikkeld?

Klinkt dit ingewikkeld? Dat is het absoluut niet. Bekijk de onderstaande videoles van 6 minuten en leer de overloopfunctie FILTER effectief toepassen. Vanaf 5:30 in de video, tref je een samenvatting van de functie aan. Bekijk ook mijn video over ‘De overloopfunctie UNIEK‘ als je meer over overloopfuncties wilt leren.