De overloopfunctie UNIEK


Het Excel bestand dat ik gebruik in de video ‘de overloopfunctie UNIEK’staat onderaan de tekst. Je mag het gratis downloaden voor eigen gebruik. Het bestand werkt in Excel 365 en Excel 2021 voor Windows en Mac.

Let op: Oudere versies van Excel ondersteunen de UNIEK functie niet!

Uitleg over de overloopfunctie

In deze videoles leg ik uit hoe je de Excel overloopfunctie UNIEK gebruikt. Dit is een nieuwe functie, die je zoals gebruikelijk in één cel programmeert. Excel geeft de resultaten van de functie vervolgens in een veel groter cellengebied weer. De resultaten overspoelen als het ware die ene cel, waarin je de functie gebruikt. In Excel heet dit ‘overlopen’.

Wanneer gebruik je de overloopfunctie

De overloopfunctie UNIEK is handig, wanneer je uit een reeks bron- of tabelgegevens de unieke waarden wilt halen. In het verleden moest je daar een complexe formule voor bouwen. Deze formule nam redelijk wat werkgeheugen in beslag. Ook kon jouw bestand hierdoor ’traag’ worden. Heb je een nieuwe versie van Excel, dan is UNIEK het juiste alternatief!

Ingewikkeld?

Klinkt dit ingewikkeld? Dat is het absoluut niet. Bekijk de onderstaande videoles van 5 minuten en leer de overloopfunctie UNIEK effectief toepassen. Bekijk ook de blog ‘De overloopfunctie FILTER‘ als je overloopfuncties beter wilt leren begrijpen.