Voorbeelden van X.ZOEKEN


Het Excel bestand dat ik gebruik in de video ‘voorbeelden van X.ZOEKEN’staat onderaan de tekst en mag je gratis downloaden voor eigen gebruik. Het bestand werkt zowel in de Windows- als MacOS versie van Excel.

Let op: Je moet beschikken over een recente versie van Excel (Microsoft/Mac Excel 365 of Excel 2021).

X.ZOEKEN

In deze videoles toon ik voorbeelden van X.ZOEKEN in Excel. Deze functie is makkelijk te leren en kun je gebruiken om naar gegevens te zoeken. Je kunt zoeken in rijen, kolommen en complete tabellen (‘matrices’) . De functie is een goede vervanger van de functies HORIZ.ZOEKEN (zoeken in rijen) en VERT.ZOEKEN (zoeken in kolommen). Ook kan X.ZOEKEN de functies INDEX en VERGELIJKEN vervangen (zoeken in complete tabellen).

Naast X.ZOEKEN komen de volgende functies kort aan bod:

  • HORIZ.ZOEKEN – De functie zoekt in de bovenste rij van een tabel naar een opgegeven waarde. Als antwoord wordt een waarde uit een van de onderliggende rijen getoond. Welke rij dat is, geeft de gebruiker met een nummer op.
  • VERT.ZOEKEN – De functie zoekt in de linker kolom van een tabel naar een opgegeven waarde. Als antwoord wordt een waarde uit een van de naastliggende kolommen getoond. Welke kolom dat is, geeft de gebruiker met een nummer op.
  • ALS.FOUT – Zie mijn weblog over deze functie voor meer informatie.
  • INDEX en VERGELIJKEN – Zie mijn weblog over deze functies voor meer informatie.

Ingewikkeld?

Nee, de voorbeelden van X.ZOEKEN laten zien dat het een eenvoudig toe te passen functie is. Bekijk de onderstaande videoles en laat jouw Excel formules boven het gemiddelde uitsteken!