ZOEKEN in gestructureerde data


Het Excel bestand dat ik gebruik in de video ‘ZOEKEN in gestructureerde data’staat onderaan de tekst. Je mag het gratis downloaden voor eigen gebruik. Het bestand werkt zowel in de Windows- als MacOS versie van Excel.

Functie-uitleg

In deze videoles leg ik uit hoe je de Excel functie ZOEKEN gebruikt. Deze functie zoekt een bepaalde waarde in een reeks gegevens. Deze gegevens moeten gestructureerd zijn, bijvoorbeeld van klein naar groot of van A naar Z.

Vervolgens zijn twee uitkomsten mogelijk: De gezochte waarde staat wel in de reeks en wordt dus gevonden door de functie. Of de gezochte waarde staat niet in de reeks. In dat geval vindt de functie de dichtstbijzijnde, lagere waarde uit de reeks gestructureerde gegevens. De gebruiker kan vervolgens zelf bepalen wat hij met de exact gevonden waarde (situatie ‘wel’) of dichtstbijzijnde, lagere waarde (situatie ‘niet’) wil doen.

Naast de ZOEKEN functie komen ook de volgende Excel functies aan bod:

Ingewikkeld?

Klinkt dit ingewikkeld? Dat is het absoluut niet. Bekijk de onderstaande videoles van 11 minuten en laat jouw Excel ZOEKEN formules boven het gemiddelde uitsteken!