Flexibele horizontale as (dynamische grafiek)


Het Excel bestand dat hoort bij deze video over de ‘Flexibele horizontale as’ staat onderaan de tekst. Je mag dit bestand gratis downloaden voor eigen gebruik.

Samenvatting

Leer in 7 stappen hoe je een grafiek met flexibele horizontale as kunt maken. Dit wordt ook een ‘dynamische grafiek’ genoemd. Het betekent dat een gebruiker zelf het bereik van de horizontale as kan kiezen. Daarmee beïnvloedt hij direct welke gegevens Excel in de grafiek toont. Ik bespreek de volgende stappen in de video:

Voorbereiding: Maak dropdown lijsten waarmee de gebruiker zelf de start- en eindwaarde van de horizontale as kiest. Bekijk eventueel mijn blog over dropdown lijsten, als je niet meer weet hoe je de lijsten maakt.

  1. Kopieer de definitie van de horizontale as vanuit de grafiek naar een lege cel op het werkblad. Het = teken laat je weg. Je ziet dan snel hoe deze as wordt opgebouwd.
  2. Gebruik twee keer de VERGELIJKEN functie om te bepalen in welke rijen de gekozen start- en eindwaarde uit de dropdown lijsten staan.
  3. Zet nu de definitie van de horizontale as (uit stap 1) om in tekst met aanhalingstekens. Ook heb je & tekens nodig.
  4. Verwijs in de definitie van de horizontale as vervolgens naar de eerder gevonden rijen (uit stap 2). Je hebt nu een ‘nieuwe’ definitie voor de horizontale as.
  5. Maak ook nieuwe definities voor alle series met gegevens. Dat gaat op dezelfde manier als bij de horizontale as en is vooral een ‘kopiëren, plakken en wijzigen’ stap.
  6. Geef alle cellen met daarin de nieuwe definities een naam. Bij het aanmaken van de naam gebruik je de functie INDIRECT.
  7. Verwijs in de grafiek naar de nieuw gemaakte namen voor de horizontale as en series met gegevens. Het is belangrijk dat je daarbij de werkbladnaam ook gebruikt.

Klinkt het maken van een flexibele horizontale as ingewikkeld? Dat is het absoluut niet. Bekijk de onderstaande videoles van ruim 8 minuten en laat jouw Excel grafieken boven het gemiddelde uitsteken!