Professionele grafieken


Het Excel bestand dat hoort bij deze twee video’s over professionele grafieken staat onderaan de tekst. Download dit bestand gratis voor eigen gebruik.

De hieronder getoonde video’s staan op YouTube in 1080p kwaliteit. Zie je geen scherpe beelden? Klik dan onder in jouw YouTube-scherm op het instellingen icoon (‘wieltje’) en pas de resolutie aan.

Inleiding

Het is niet moeilijk om in Excel professionele grafieken te maken. Met slechts een paar basistechnieken verander je saaie standaard plaatjes in aansprekende figuren. In het bestand bij deze blog werk ik een sales funnel en transportoverzicht uit. Heb je geen puf om de twee korte video’s te bekijken, dan heb je in elk geval twee nieuwe grafieken die je direct kunt gebruiken.

Video 1 – De Sales Funnel

Voorbeeld 1 – Tab ‘Sales Funnel’
Bekijk de video en leer hoe je een gelikte sales funnel maakt. Je leert drie basistechnieken voor professionele grafieken toepassen.

Video 2 – Het Transportoverzicht

Voorbeeld 2 – Tab ‘Transportoverzicht’
Bekijk de video en leer hoe je een aansprekend transportoverzicht maakt. De drie basistechnieken voor professionele grafieken uit voorbeeld 1 pas je opnieuw toe. Je leert ook een vierde techniek gebruiken.

Tot slot een aantal tips

  • Experimenteer met verschillende tekenvormen om te ontdekken hoe je balkengrafieken er beter kunt laten uitzien.
  • Gebruik subtiele schaduwvormen; te veel schaduw maakt een grafiek onleesbaar.
  • De tekstvakken die je in een grafiek maakt houden meestel hun vaste plek, ook als je de inhoud van de grafiek verandert of als je de grafiek verplaatst. Dit geldt overigens niet voor elk grafiektype.
  • Lees meer over spreidingsdiagrammen om hun werking te begrijpen.