Van datum naar factuurnummer


Het Excel bestand dat wordt gebruikt in de video ‘van datum naar factuurnummer’staat onderaan de tekst en mag gratis worden gedownload voor eigen gebruik. Het bestand werkt zowel in de Windows- als MacOS versie van Excel .

Samenvatting

In deze videoles leg ik uit hoe je automatisch ‘van datum naar factuurnummer’ komt. Maar natuurlijk kun je de datum ook voor hele andere doeleinden gebruiken. De volgende Excel functies komen aan bod:

  • VANDAAG()
  • JAAR()
  • MAAND()
  • MAX()
  • TEKST()

Wil je zie hoe ik het automatisch gegenereerde factuurnummer toepas in een verkoopfactuur? Lees dan na het zien van onderstaande video ook de blog ‘Sjabloon voor een verkoopfactuur‘ en download het sjabloon gratis!

Functie-uitleg

De functie VANDAAG() toont de datum van vandaag in een cel. Telkens wanneer je een Excel bestand opent, toont deze functie de actuele datum.

De functie JAAR() geeft als resultaat een jaartal weer. Door deze functie te koppelen aan de cel waarin de functie VANDAAG() staat, toont Excel het huidige jaar.

De functie MAAND() geeft als resultaat een maandnummer weer. Door deze functie te koppelen aan de cel waarin de functie VANDAAG() staat, toont Excel het huidige maandnummer.

De functie MAX() geeft als resultaat de maximale waarde in een reeks gekozen cellen weer.

De functie TEKST() toont onder andere getallen, tekst of datums volgens de opmaak die de gebruiker wenst te zien.

Door deze functies slim te combineren, kan van de datum eenvoudig een factuurnummer worden gemaakt dat voldoet aan de eisen die de belastingdienst aan nummering stelt:

“Gebruik opeenvolgende nummers voor uw facturen, met 1 of meer reeksen. Elk factuurnummer mag maar 1 keer voorkomen.”

Ingewikkeld?

Klinkt dit ingewikkeld? Dat is het absoluut niet. Bekijk de onderstaande videoles van 6 minuten en laat jouw Excel formules boven het gemiddelde uitsteken!

Tot slot een tip

  • Heb je te maken met een lastig probleem waarvoor waarschijnlijk een complexe formule nodig is? Programmeer dan eerst afzonderlijk enkele eenvoudige formules, die onderdeel van de oplossing zijn. Voeg deze eenvoudige formules vervolgens samen tot de complexe eindformule.