One small step for man

Eenmanszaak

Het was eruit voordat ik het wist. “Ik begin een eenmanszaak”, hoorde ik mezelf in december 2015 zeggen. In de eerste negen maanden van dat zelfde jaar waren reeds 90.000 zzp-ers van start gegaan, dus het leek me “one small step for man”. Ruim 5 weken later heb ik structuurmakers definitief ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en weet ik inmiddels dat er heel wat komt kijken bij “voor mezelf beginnen”.

In het huis van de timmerman

Onder druk van mijn omgeving (“Jij pakt het opzetten van je eigen bedrijf natuurlijk ook gestructureerd aan!”) voelde ik me enigszins verplicht om goed voorbereid te werk te gaan. Dus begon ik ijverig aan een 10 stappen plan dat ik vond op ondernemersplein.nl en legde ik geduldig een actielijst aan: logo bedenken, huisstijl ontwerpen, visitekaartjes bestellen, website bouwen, templates voor offertes, contracten, algemene voorwaarden en facturen maken, boekhouding opzetten, uurtarief en kilometervergoeding doorrekenen, verzekeringen regelen, VAR aanvragen, acquisitiegesprekken inplannen, zakelijke rekening openen… Er leek geen einde aan te komen en voor elke actie die ik van de lijst streepte bedacht ik terstond twee nieuwe. In het huis van de timmerman horen de deuren immers niet te piepen. Ondanks de grote hoeveelheid werk bleef ik tomeloze energie houden, mede door de hulp en goede adviezen van mijn partner, familieleden, vrienden en kennissen. Hen ben ik dankbaar.

Giant leap for mankind

Wat een kleine stap leek, bleek een “giant leap for mankind” te zijn; de lijst met openstaande acties is nog steeds een half A4-tje groot. Mijn belangrijkste les: Als je een eenmanszaak start komt er veel op je af en een gestructureerde aanpak helpt je dan om met grote stappen dichter bij je doel te komen.

Misschien ben je nieuwsgierig geworden, heb je vragen of overweeg je ook om voor jezelf te beginnenBel me dan om vrijblijvend een kop koffie of thee te drinken. Ik help je graag op weg!