Top 3 gestructureerde iPhone apps

Reeds vele jaren ben ik in het bezit van een Apple iPhone. Een 4, 4S, 5 en 5S; ik heb ze allemaal gehad. Momenteel gebruik ik de iPhone 6. In de loop der tijd heb ik tientallen apps voor deze smartphone gedownload, gebruikt maar ook weer verwijderd. Slechts een klein aantal iPhone apps vind ik gestructureerd, gebruiksvriendelijk en overzichtelijk genoeg om te blijven gebruiken. De volgende 3 iPhone apps hebben bij mij de “tand des tijds” doorstaan.

Spent! (uitgebracht door Galta in 2013)

Deze app gebruik ik om de gemeenschappelijke uitgaven van een (kleine) groep mensen bij te houden. Ga ik bijvoorbeeld met 4 vrienden een weekend weg, dan registreert ieder voor zich in Spent! welke uitgaven hij voor onze groep heeft gedaan. Deze uitgaven worden automatisch, evenredig over alle deelnemers verdeeld. Onevenredige verdeling van de uitgaven is ook mogelijk. De app rekent vervolgens nauwkeurig uit hoeveel geld er in totaal door ons is uitgeven. Tevens zie ik op elk moment wie het meest aan de groepsuitgaven heeft bijgedragen. Tenslotte meldt de app met slechts één druk op de knop wie er nog geld verschuldigd is aan wie. Kortom, onze groepsuitgaven zijn continu inzichtelijk en stuurbaar. Gebruik je Spent! met maximaal 3 personen dan is deze iPhone app geheel gratis te installeren door elke deelnemer. Indien je Spent! voor een grotere groep wil gebruiken, dan dient elke deelnemer die zelf uitgaven wil registreren de “full version” voor € 2,99 te kopen. Deze app is dat bedrag mijns inziens dubbel en dwars waard.

Snapseed (uitgebracht door Google in 2012)

Er zijn veel iPhone apps om foto’s mee te bewerken maar Snapseed is mijn ogen de beste op dit gebied. En niet onbelangrijk, Snapseed is gratis. De app opent met een eenvoudige interface waarmee je de te bewerken foto uit je Apple fotorol kan binnenhalen. Met behulp van 10 basisgereedschappen, 13 verschillende filters en meer dan 65 instellingsmogelijkheden kun je je foto vervolgens naar hartenlust bewerken en van tekst voorzien. Het vergt wellicht enige oefening maar de interface is behoorlijk gebruiksvriendelijk en gestructureerd opgezet. De resultaten zijn verbluffend. Beginnende gebruikers raad ik aan om de praktische handleiding in de app – “Inzichten” genaamd – door te nemen. Zelf vind ik de 2 “historie” functies erg handig: (1) Door een reeds bewerkte foto met je vinger aan te raken kun je zien hoe de foto er oorspronkelijk uit zag; het helpt je om de bewerkingen slim te doseren. (2) Al je bewerkingen worden afzonderlijk bijgehouden en kunnen zelfs achteraf nog ongedaan gemaakt worden; handig als je uiteindelijk toch niet tevreden bent over het eindresultaat. Sinds kort is een filter toegevoegd waarmee onder- of overbelichte gezichten automatisch gecorrigeerd kunnen worden.

Vóór en na gebruik Snapseed

Vóór en na gebruik Snapseed

Vivino Wine Scanner (uitgebracht door Vivino ApS)

Als je weinig weet over wijn maar er spelenderwijs meer over wilt leren, is Vivino een uitstekende app. Je gebruikt Vivino als je een glas of fles wijn hebt besteld: Maak een foto van het etiket op de wijnfles en je ontvangt direct informatie over de betreffende wijn. Beoordeel jouw wijn vervolgens middels een 5-sterren systeem, schrijf er commentaar bij (wat proef je, waarom vind je hem lekker, etc.) en sla je beoordeling op. Vivino houdt al jouw beoordelingsinformatie bij en geeft op termijn in grafieken weer uit welke soorten wijn je vaak (wellicht onbewust) drinkt, wat je van de betreffende soort vindt, etc. Zo ontdek je vanzelf welke wijnsoorten jou beter en minder goed bevallen. Als je de betaalde versie neemt kun je ook jouw eigen wijnkelder aanleggen/registreren in Vivino. Dan weet je altijd welke flessen je zelf nog op voorraad hebt staan. Tenslotte heeft Vivino een facebook-achtige interface zodat je je vrienden en hun wijnbeoordelingen eveneens kunt blijven volgen. Jouw eigen, digitale wijndagboek heb je dus altijd bij de hand.

Ken jij een iPhone app die absoluut in deze top 3 thuis hoort? Laat het me weten!