Microsoft Excel VBA

In deze sectie leg ik meer uit over VBA voor Excel. Ik laat zien hoe je eenvoudig taken in Excel kunt automatiseren met behulp van opgenomen macro’s en Visual Basic programmering. Om mijn uitleg te kunnen volgen, is basiskennis van Excel meestal voldoende. In enkele gevallen is algemene voorkennis met betrekking tot programmeren prettig.


ForEachNext

Les 12: Herhalen met For Each Next
Leer om (VBA) code kort en krachtig te herhalen met For Each Next. Hiermee voorkom je dat je relevante code meermaals kopieert en plakt, en je macro onnodig lang wordt.


exporteren naar pdf

Les 11: Opslaan als pdf bestand
Leer gegevens uit een tabblad opslaan als / exporteren naar een pdf bestand, met behulp van VBA code. Dit kan in slechts 4 eenvoudige stappen.


cellen-selecteren-op-16-manieren

Les 10: Cellen selecteren op 16 manieren
In je eigen macro’s wil je waarschijnlijk regelmatig cellen kopiëren of leegmaken. En dan is het kunnen selecteren van de juiste cellen, een absolute ‘must’.


Herhalen met For Next

Les 09: Herhalen met For Next
Leer om (VBA) code kort en krachtig te herhalen met For Next. Hiermee voorkom je dat je relevante code meermaals kopieert en plakt, en je macro onnodig lang wordt.


de inputbox

Les 08: De InputBox
Je gebruikt gebruikt de InputBox (= invoer-/invulvenster) om input te krijgen van de gebruiker. Die input kan bijvoorbeeld een getal, tekst of celbereik (range) zijn. De ontvangen input sla je op in een variabele en gebruik je voor een vervolgactie.


msgbox

Les 07: De MsgBox
Met de MsgBox of het dialoogvenster kun je twee dingen doen. 1. Een mededeling doen richting de gebruiker. 2. De gebruiker om een reactie via drukknoppen vragen en het antwoord voor een vervolgactie gebruiken.


automatisch startende macro

Les 06: Automatisch startende macro
Leer een automatisch startende macro of ‘gebeurtenismacro’ maken. In het Engels heet dit een event macro. Het is een macro die automatisch start, op het moment dat een bepaalde gebeurtenis met een object in Excel zich voordoet.


If Then Else statements

Les 05: If Then Else statements
Leer de If Then Else statements gebruiken in VBA. Dit lijkt erg op het gebruik van IF of ALS in een gewone Excel formule.


een variabele gebruiken

Les 04: Een variabele gebruiken
Leer een variabele gebruiken in VBA. Een variabele is een geheugenplaats in Excel, die je kunt vullen met bijvoorbeeld tekst of een waarde. Telkens wanneer je die tekst of waarde in de macro nodig hebt, verwijs je alleen naar de variabele. Dat scheelt een hoop werk.


Het Range object

Les 03: Het Range object
Leer zelf een macro programmeren door te werken met het Range object. Dit object verwijst o.a. naar een cel, een groep aangrenzende cellen, een groep niet-aangrenzende cellen, één of meer rijen en naar één of meer kolommen. Tevens komt het ActiveCell object aan bod.


Een macro opnemen

Les 02: Een macro opnemen
Als je wilt leren programmeren in Excel en je hebt weinig kennis van VBA, kun je het beste een macro opnemen. Nadat je een macro hebt opgenomen, zet Excel namelijk alle opgenomen handelingen automatisch om in VBA instructies.


Les 01: VBA basisbeginselen
Als je in Excel met VBA aan de slag gaat, moet je een aantal dingen weten. Ik noem ze de ‘basisbeginselen’ en leg ze in 9 minuten aan je uit.