Select Case


Korte samenvatting

In deze video leer ik je hoe je Select Case gebruikt. In VBA gebruik je Select Case wanneer in een bepaalde situatie (of ‘case’) meer dan 2 uitkomsten mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het gooien met een dobbelsteen. Daarbij zijn 6 uitkomsten mogelijk: 1, 2, 3, 4, 5 en 6. Met Select Case kun je afhankelijk van de uitkomst een vervolgactie starten. De standaard opbouw van dit commando ziet er als volgt uit.

Select Case situatie (ook wel 'expressie' genoemd)
   Case uitkomst a: Vervolgactie 1
   Case uitkomst b: Vervolgactie 2
   Case uitkomst c: Vervolgactie 3
   Case ...
End Select

Een specifiek voorbeeld van Select Case zie je hieronder. Hierbij is Int(6 * Rnd) + 1 de VBA code voor het gooien met een dobbelsteen.

Select Case Int(6 * Rnd) + 1
   Case 1: Range("A1") = "Je hebt 1 gegooid"
   Case 2: Range("A1") = "Je hebt 2 gegooid"
   Case 3: Range("A1") = "Je hebt 3 gegooid"
   Case 4: Range("A1") = "Je hebt 4 gegooid"
   Case 5: Range("A1") = "Je hebt 5 gegooid"
   Case 6: Range("A1") = "Je hebt 6 gegooid"
End Select

Je start met het Select Case commando en geeft daarchter aan wat de situatie is. In dit geval is ‘de situatie’ dus een worp met een dobbelsteen. Daarna type je voor elke mogelijke uitkomst van de situatie het woord Case. Case 1 staat voor de situatie waarin Excel met de dobbelsteen 1 heeft gegooid. Case 2 staat voor de situatie waarin Excel met de dobbelsteen 2 heeft gegooid, enzovoort. Achter de dubbelepunt geef je aan welke vervolgactie moet worden uitgevoerd in die specifieke situatie. Bijvoorbeeld: heeft Excel 5 gegooid, dan wordt in cel A1 de tekst Je hebt 5 gegooid geplaatst. De code sluit je af met End Select.

Bekijk de video en leer in nog geen 7 minuten Select Case gebruiken. Het bestand dat ik in de video gebruik, staat onderaan deze blog. Je mag het gratis downloaden voor eigen gebruik.

Onderwerpen

In deze video bespreek ik de volgende onderwerpen:

 • Select Case
 • Range(“…”).Select