Aangepaste celeigenschappen


Het Excel bestand ‘aangepaste celeigenschappen’ bij deze video, staat onderaan de tekst. Het mag gratis worden gedownload voor eigen gebruik. Het bestand werkt zowel in de Windows- als MacOS versie van Excel .

Samenvatting

In deze videoles leg ik uit hoe aangepaste celeigenschappen werken. Allereerst toon ik je hoe Excel in het algemeen met celeigenschappen omgaat: Excel legt een ‘laag met eigenschappen’ over bestaande celwaarden heen, zonder deze waarden te wijzigen. Daarna ga ik dieper in op het aanpassen van celeigenschappen, op basis van eigen wensen en behoeften.

Definitie van aangepast celeigenschappen

Wanneer je celeigenschappen aanpast op basis van je eigen wensen en behoeften, dien je voor een succesvolle aanpassing vier onderdelen te definiëren:

  1. Positieve waarden = Geef aan hoe Excel positieve celwaarden moet tonen (afgesloten met een ; teken).
  2. Negatieve waarden = Geef aan hoe Excel negatieve celwaarden moet tonen (afgesloten met een ; teken).
  3. Nulwaarden – Geef aan hoe Excel nulwaarden moet tonen (afgesloten met een ; teken).
  4. Tekst = Geef aan hoe Excel tekstuele celwaarden moet tonen.

Door slim gebruik te maken van bovenstaande vier onderdelen, kan je grenzeloos variëren met celeigenschappen. Zo maak je je Excel bestand leesbaarder en gebruiksvriendelijker.

Tot slot enkele tips

  • Experimenteer met verschillende varianten van (aangepaste) celeigenschappen om dit onderwerp beter onder de knie te krijgen.
  • Combineer aangepaste celeigenschappen met voorwaardelijke celopmaak en maak je Excel modellen daarmee gebruiksvriendelijker.