GROOTSTE en KLEINSTE functie


Het Excel bestand over de ‘GROOTSTE en KLEINSTE functie’ bij deze video, staat onderaan de tekst. Het mag gratis worden gedownload voor eigen gebruik. Het bestand werkt zowel in de Windows- als MacOS versie van Excel .

Samenvatting

In deze videoles begin ik eenvoudig met de MIN en MAX functie. Daarmee zoek je de grootse en kleinste waarde in een gegevensreeks (‘matrix’). Al snel stap ik over op de GROOTSTE en KLEINSTE functie. Deze worden over het algemeen minder gebruikt, maar bieden juist meer flexibiliteit. Ik leg uit hoe je ook met deze functies de grootste en kleinste waardes kunt vinden. Je leert hoe je de op één na grootste en op één na kleinste waarde opzoekt. De meest bijzondere dingen leer je na ongeveer 5 minuten in de video. Dan toon ik hoe je voorwaarden gebruikt in combinatie met de GROOTSTE en KLEINSTE functie. Dat is wat deze functies zo krachtig maakt.

De volgende formules worden in de video gebruikt, om de kofferbakruimte van diverse auto’s uit een overzicht te halen:

  1. =MAX(C2:C11)
  2. =MIN(C2:C11)
  3. =GROOTSTE(C2:C11;1)
  4. =KLEINSTE(C2:C11;1)
  5. =GROOTSTE(C2:C11;2)
  6. =KLEINSTE(C2:C11;2)
  7. =GROOTSTE(C2:C11)*(A2:A11=”Mercedes”);2)
  8. =KLEINSTE((C2:C11)*(A2:A11=”Mercedes”);AANTAL.ALS(A2:A11;”<>Mercedes”)+2)

Om formule 7 en 8 goed te kunnen begrijpen, heb je basiskennis ten aanzien van rekenen met enkelvoudige matrices nodig. Heb je deze kennis niet, kijk dan bijvoorbeeld op deze site voor meer informatie.

Video: GROOTSTE en KLEINSTE functie