De INDIRECT functie


Het Excel bestand dat ik gebruik in de video ‘De INDIRECT functie’ staat onderaan deze tekst. Je mag het gratis downloaden voor eigen gebruik.

Samenvatting

In deze video behandel ik de Excel functie INDIRECT. Met deze functie kun je tekst (of samengestelde tekst) als het ware omzetten naar een directe cel-, tabel- of reeksnaamverwijzing. Aan de hand van 7 voorbeelden maak ik duidelijk hoe de functie nu precies werkt en wat je er aan hebt.

Syntax

De opbouw van de INDIRECT functie is verbluffend simpel:

=INDIRECT(verw_tekst;[A1])

verw_tekst: Hier type je tekst in (tussen dubbele aanhalingstekens) of verwijs je rechtstreeks naar een cel waarin tekst staat. INDIRECT gebruikt de tekst alsof het een verwijzing naar een cel, tabel of reeksnaam betreft.

[A1]: Hier maak je de keuze WAAR (mag ook weggelaten worden) of ONWAAR. Door ONWAAR te gebruiken geef je aan dat de tekst een celverwijzing van het type R1K1 is. Gebruik je WAAR (of niks) dan gaat Excel uit van een normale celverwijzing (bijv. A1).

Ingewikkeld?

Nee, de 7 voorbeelden in onderstaande video tonen aan dat de INDIRECT functie niet al te moeilijk is. Bekijk de onderstaande videoles en laat jouw Excel formules boven het gemiddelde uitsteken!