8 stappenplan voor projectmanagement

Waarom een 8 stappenplan voor projectmanagement?

Het internet staat vol met manieren om projecten op te starten en te besturen. Meestal is daarbij het vertrekpunt dat je je project gaat opdelen in ongeveer zes fases. Je begint met het maken van een projectplan en werkt daarin vervolgens per fase uit wat er moet gebeuren. Een breed inzetbare aanpak, die ik als trainer op cursisten overbreng in een 3-daagse basistraining. Het vergt wat oefening, maar na een aantal projecten kunnen projectleiders er prima mee uit de voeten. Toch spreek ik regelmatig ondernemers uit het MKB die op zoek zijn naar iets praktischers. Een eenvoudige aanpak waarmee je direct kunt starten. En zo is het 8 stappenplan voor klussen en projecten (in het MKB) ontstaan.

Wat houdt het 8 stappenplan voor projectmanagement in?

Het 8 stappenplan voor projecten is een soort “recept” waarmee je klussen en kleine tot middelgrote projecten in een paar uur kunt opstarten. Door het volgen van de stappen uit het plan, bereik je als projectleider in korte tijd een aantal belangrijke dingen:

  • Het beoogde projectdoel en gewenste projectresultaat zijn helder omschreven.
  • Er is inzicht in de uit te voeren activiteiten en daarvoor benodigde personen.
  • Zowel de tijdsplanning van het project als de te verwachten kosten zijn duidelijk.
  • Belangrijke mijlpalen, kritieke activiteiten en buffers zijn benoemd.
  • De klus of het project is vertaald naar concrete acties voor een vliegende start.

Kortom, de klus of het project krijgt een heldere structuur en is goed communiceerbaar met anderen (bijvoorbeeld je team en de opdrachtgever). Maar het belangrijkste is dat je er direct mee aan de slag kunt.

Dat wil ik ook leren

Iedereen kan het 8 stappenplan leren, ook jij! Ik heb daarom een 1-dags training ontwikkeld, “Snelkookpan Projectmanagement” genaamd. Deze training bestaat uit theorie, praktijkvoorbeelden, concrete oefeningen, op basis van voorbeeldcases en video’s om het 8 stappenplan op inspirerende wijze over te brengen. Ben je geïnteresseerd in deze 1-dags training of wil je meer weten? Neem dan contact met me op; ik leg het je graag uit.